Internet och myterna

Kungliga tekniska högskolanWorld Wide Web skapades av forskare, men det blev snabbt ett forum för en hel del annat. Inte minst har många myter och konspirationsteorier spridits på nätet. Ibland har syftet rent av varit att förvilla, eller bara underhålla.

Internet har alltid haft en undervegetation av myter, halvsanningar och konspirationer. Det har också hänt att osanningar medvetet har spridits av olika anledningar. Många kommer fortfarande ihåg bonzaikatterna, som man kan läsa mer om här. Ett av de mest ambitiösa experimenten i att se hur långt man kan gå, och vad människor är villiga att tro på, var det svenska projektet ”Riktig kille”.

En Riktig kille

Bröderna Pelle och Carl Tamleht, som båda pluggade på KTH, och deras kompis Johan Mohlin bestämde sig för att skapa en fiktiv person, Henrik Hallgren, och låta honom stalka en annan person. Den som stalkades var Carl, men hans namn framgick aldrig. Henrik kallade honom bara för ”Riktig kille”, och beskrev stalkingen på en sajt med samma namn. Detta var 2002, så internet såg inte riktigt ut som idag,

Sajten låg till en början på KTH:s studentwebb, men antalet besökare ökade snabbt. Hur det gick till vet inte upphovsmännen, men redan efter en vecka nämndes sajten i ett program på P3. Webbadministratören på KTH hörde också av sig, efter att sajten haft 12 000 besökare en måndagförmiddag. Carl, Pelle och Johan registrerade då domänen riktigkille.nu, och flyttade innehållet dit. Besökarna blev ännu fler, och på många håll på nätet spekulerade man i vem stalkern var, vem det var som blev stalkad (Carl fotograferades alltid bakifrån) och om det hela var på riktigt eller ett avancerat skämt.

Varje dag postades ett nytt inlägg på sajten, och fram till ungefär dag 30 trodde nog många att det rörde sig om autentiska personer. Åtminstone tror upphovsmännen det idag. Men sedan spårade det ur, och hur det hela slutade ska inte avslöjas här.

Mer om Riktig kille finns att läsa här.