Företagande på internet då och nu

Att driva ett företag på nätet är inte samma sak idag som i internets barndom. Idag måste det göras betydligt mer professionellt. Skatteverket håller koll på de som får en del av sin inkomst från internet, och är snabba med att upptaxera den som undanhåller inkomster.

Länge var det många som trodde att det inte gick att tjäna pengar på försäljning online. Boo.com, som var pionjärer inom försäljning av kläder på nätet, gick omkull och blev en symbol för hur det kunde gå. Detta är svårt att tänka sig idag, när i stort sett varje butik i landet har en webbshop. När butikerna online har blivit fler har också myndigheterna uppmärksammat dem mer. Även om du driver en webbshop som en ren hobbyverksamhet är det viktigt att du har böckerna i ordning.

Driver du en webbshop i Jönköping är det därför smartast om du också anlitar en redovisningsbyrå Jönköping. De flesta redovisningsbyråer har idag kompetensen att hjälpa dig med bokföring också av digitala betalningar.Influencer vid havet

Inte bara webbshoppar

Idag går det att tjäna pengar online på många sätt, inte bara genom att sälja saker. Några inkomstkällor, som få nog kunde förutspå när internet var ungt, är följande:

  • Affiliatemarknadsföring, alltså att man får betalt för att skicka lönsam trafik till webshoppar, onlinecasinon och annat. Här kan det handla om allt från små bloggar till stora företag. Ett exempel på det senare är Catena, som du kan läsa om här.
  • Influencers, d.v.s. bloggare och personligheter i sociala medier som har många följare, och som kan tjäna pengar på att göra reklam för olika företag. Influencers har t.o.m. blivit ett forskningsområde, vilket säger en del om hur stort fenomenet har blivit. Det är dock viktigt att man som influencer tydligt visar när man gör reklam.
  • Det har också blivit vanligare med försäljning av tjänster av olika slag. Om du kan skriva en bra text, eller bygga en sajt, kan du sälja dina tjänster på nätet, och vem som helst i hela världen kan anlita dig. Om du istället behöver hjälp kan du köpa den på samma sajt. Du hittar några av sajterna för digitalt frilansarbete här.