Att ta betalt på internet – igår, idag och imorgon

Det finns många sätt att ta betalt på internet, och en definitiv standard är inte på plats. Troligen kommer det även i framtiden att finnas många sätt att ta betalt online.

De flesta av oss har någon gång köpt en tjänst eller en vara på nätet, antingen av ett företag eller av en privatperson. Det finns flera sätt att ta betalt och betala. Mellan privatpersoner är det vanligt med Swish, men detta sätt att betala har också blivit vanligare vid vanliga köp, både i butiker och på nätet.

Internet gör det enkelt att beställa varor från nästan varifrån som helst i världen. En anledning till att det dock dröjde lite innan handeln på internet kom igång var svårigheten att ta betalt. För att lämna ut sitt kreditkortsnummer vill man vara säker på att ingen obehörig kan komma åt det. Idag litar de flesta på krypteringen, men i början var många skeptiska. Paypal var en av de första lösningarna för betalningar och överföringar online, och gjorde det dessutom möjligt att göra internationella överföringar. Idag, när det finns många alternativ, går det sämre för Paypal.

Fler äldre alternativ finns i den här artikeln, som är nästan tio år gammal.

Betalning med kryptovalutor

Paypals huvudkontorSedan några år tillbaka finns det ett nytt betalningsmedel, som kan användas vid köp, av olika slag. Det handlar om kryptovalutor. Den mest kända är Bitcoin, och det är också den som är det mest accepterade betalningsmedlet. Om du ska köpa någonting av någon som vill ha betalt i Bitcoins, och du inte äger några, kan du köpa dem på Btcx och betala med Swish.

Bitcoin är kanske inte det betalningsmedel som man framför allt tänker på att ta betalt i. Men det kan visa sig vara en bra idé. De som var först med att acceptera Bitcoin som betalningsmedel har gjort en riktigt bra affär, med tanke på den snabba värdeökningen.

En annan anledning till att Bitcoin blivit så populärt som betalningsmedel är att både köpare och säljare förblir anonyma för utomstående. Skatteverket har därför aviserat att man vill utveckla metoder för att spara överföringar av Bitcoin. För att åstadkomma detta samarbetar man med skattemyndigheter i andra länder.